Teamontwikkeling nieuwe stijl.

Er zijn vele modellen en theorieën over teamontwikkeling zoals Tuckman (1965) met zijn forming, stroming, norming, performing en adjourning. Levine (1979) herkent de startfase, strijdfase, samenfase en slotfase en Wheelan (1999) schreef over afhankelijkheid en inclusie, zelfstandigheid en gevecht, vertrouwen en structuur en werk fasen.

Voor mij gaat het bij teamontwikkeling over vertrouwen, psychologische veiligheid en samenwerking. Daarin beperk ik mij tot drie fasen namelijk het verkennen, herkennen en erkennen.

Verkenningsfase

Verkennen is voor mij de fase waarin teamleden voornamelijk kijken naar de interactie in de groep waarbij men kijkt naar hoe de hazen lopen en een meer afwachtend gedrag vertonen. De focus ligt voornamelijk op het zoeken naar houvast, structuur en de inhoudelijke kant van het werk en er worden meer persoonlijke doelen nagestreefd. Het ontwikkelen van vertrouwen is dan gestart.

Herkenningsfase

Herkennen is voor mij de fase waarin teamleden zelfstandiger worden binnen het team. Normen en waarden worden in deze fase opnieuw gevormd en teamleden leren elkaar beter kennen. Naast de inhoudelijke kant focussen teamleden zich ook op de procesmatige kant van het werk en streven persoonlijke en teamdoelen na. De psychologische veiligheid wordt vergroot.

Erkenningsfase

Erkennen is voor mij de fase waarin de teamleden zelfstandig zijn en begrip voor elkaar en elkaars gedrag kunnen opbrengen. Er kan met elkaar worden onderhandeld en elkaars aanwezigheid en positie wordt erkent. Naast de inhoudelijke en procesmatige aspecten kan ook het menselijke aspect met elkaar worden besproken. Normen en waarden zijn bekend en bespreekbaar waardoor begrip en ruimte voor gevoelens en emoties ontstaan. Het doel van het team gaat boven het individuele doel en samenwerken is een middel om het doel te bereiken.

Tot slot
Iedere verandering in een fase is een terugval naar één van de vorige fasen waarna het ontwikkelingsproces dus weer opnieuw gaat plaatsvinden. Denk hierbij aan vertrek van teamleden of een uitbreiding van het team of verandering van werkzaamheden etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *